LIITY MUKAAN

Säännöt

I YLEISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ

1 § Nimi & toimipaikka

Puolueen nimi on Suomen libertaaripuolue rp, ruotsiksi Suomen libertaaripuolue, mutta ruotsiksi rp, ja sitä puhutellaan näissä säännöissä puolueeksi. Puolueen kotipaikka on Rovaniemi, mutta toiminta-alueena koko maa.

2 § Puolueen tarkoitus

Puolueen tarkoitus on edistää arvoja, jotka ovat mainittuna sen periaateohjelmassa. Lisäksi puolue pyrkii seuraaviin tavoitteisiin:

1.) Puolue pyrkii saamaan edustajia kunnanvaltuustoon ja eduskuntaan tarkkailemaan ja valvomaan, että päättäjät eivät ylitä heille annettua valtaa ja käyttävät veronmaksajien resursseja kohtuudella.

2.) Kasvattamaan tietoisuutta puolueen arvoista ja vaikuttamaan sekä kansalaisiin että muiden puolueiden päätöksentekoon

3 § Toiminnan laatu

Tarkoituksen toteuttamiseksi puolue tulee osallistumaan sekä kunnallisiin että valtiollisiin vaaleihin. Puolue tulee tuottamaan kannanottoja ja markkinointia puolueen arvojen levittämiseen. Puolue luo yhteisön, jossa arvojen kannattajat voivat yhdessä keskustella asioista ja edistää arvomaailmaan kuuluvaa maailmankatsomusta.

II JÄSENYYS

4 § Puolueen jäsenet

Puolueen jäsenenä voi toimia rekisteröidyt yhdistykset tai henkilöjäsenet. Puolueen ei ole tarkoitus jakautua erillisiin yhdistyksiin vaalipiirien mukaan. Liittyäksesi puolueeseen sinun tulee olla äänioikeutettu Suomessa.

5 § Jäsenmaksu

Puolueen jäsenet maksavat puolueelle vuosittain jäsenmaksun. Puoluehallitus päättää kalenterivuosittain jäsenmaksun suuruuden ja voi myös määrittää, ettei jäsenmaksua
makseta kyseisenä kalenterivuotena. Puoluehallitus voi esittää myös ylimääräisen jäsenmaksun.

Puoluehallitus voi määrätä halvempia jäsenmaksuja jäsenille esimerkiksi opiskelija statuksen vuoksi.

6 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Puoluehallitus voi erottaa jäsenen puolueesta,

1.) Jos jäsen ei maksa jäsenmaksuja.

2.) Jos jäsen rikkoo puolueen sääntöjä tai ei edusta periaateohjelmaa

3.) Jos jäsen ei noudata puoluevaltuuston ja –hallituksen päätöksiä

Puolueesta eroaminen vaatii kirjallisen ilmoituksen puoluejohtajalle tai puoluehallitukselle.

III HALLINTO

7 § Puolue-elimet

Ylin päätösvalta puolueessa on puoluekokouksella, joka käsittelee periaatekysymyksiä. Varsinainen puoluekokous valitsee puolueen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, puoluesihteerin ja hallituksen jäsenet.

8 § Puoluekokous

Varsinainen puoluekokous pidetään joka vuosi Heinä-syyskuun aikana. Paikan ja ajan määrää puoluehallitus.

Puoluekokouksessa päätetään puoluehallituksen koko.

Puoluehallituksella on oikeus päättää enemmistöllä ylimääräisistä puoluekokouksista. Ylimääräisistä puoluekokouksista tulee ilmoittaa puolueen verkkosivuilla. Kokouksen
osallistujien tulee saada esityslista ennen kokousta.

9 § Puoluekokouksen asiat

Puoluekokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.) Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

2.) Valitaan kokoukselle puheenjohtajat, sihteerit, pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat.

3.) Esitetään poliittinen tilannekatsaus

4.) Kertomus puolueen toiminnasta viime puoluekokouksen jälkeiseltä ajalta.

5.) Päätös puoluehallituksen koosta.

6.) Valitaan puoluehallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri. Varapuheenjohtajaksi valitaan henkilö, joka on saanut toiseksi eniten ääniä puheenjohtaja äänestyksessä. Puheenjohtajaksi valitaan henkilö, joka on saanut eniten ääniä.

7.) Äänestetään loput hallituksen jäsenet.

8.) Käsitellään periaatteellinen toimintasuunnitelma

9.) Hyväksytään puolueen periaateohjelma

10.)Muut käsittelyyn tuodut asiat.

10 § Muita puoluekokouksen säännöksiä

Puoluekokouksissa tulee päätökseksi enemmistön mielipide, jollei näissä säännöissä toisin määrätä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni. Vaaleissa kuitenkin ratkaisee arpa.

11 § Puoluehallitus

Puoluekokous määrittää hallituksen suuruuden. Jäsenet ja puheenjohtajat valitaan vuodeksi kerrallaan enemmistöäänestyksellä. Puoluehallitus kokoontuu puheenjohtajansa kutsusta. Jos puheenjohtaja on estynyt se kokoontuu hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan kutsusta.

Hallituksen kokous on päätösvaltainen silloin, kun läsnä on hallituksen jäsenistä puolet ja näistä vähintään yksi on puheenjohtajistosta. Päätökseksi tulee enemmistön mielipide. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni. Vaaleissa kuitenkin ratkaisee arpa.

12 § Puoluehallituksen tehtävät

1.) Puoluehallitus nimeää tarpeelliset toimikunnat ja työryhmät sekä niiden jäsenet.

2.) Johtaa puoluetta.

3.) Tukee, johtaa ja ohjaa tarvittaessa jäsenten toimintaa

4.) Suunnittelee ja johtaa poliittista toimintaa

5.) Hyväksyy jäsenet puolueeseen

6.) Päättää puolueen varainkeräyksistä

7.) Vastaa taloudellisesta toiminnasta

8.) Järjestää puoluekokoukset

9.) Valmistelee toimintakertomuksen

10.) Esittää tilipäätöksen, tilit rahavarojen ja omaisuuden hoidosta.

11.) Esittää toimintasuunnitelman ja talousarvion

12.) Toteuttaa puoluekokouksen päätökset

13.) Muut puolueen toimintaan liittyvät tehtävät

IV LUOTTAMUS- JA TOIMIHENKILÖT

13§ Puheenjohtaja

Puoluehallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tehtävänä on johtaa puolueen toimintaa ja valvoa, että puoluetta hoidetaan sääntöjen sekä puoluekokousten ja
puoluehallituksen päätösten mukaisesti.

Puheenjohtaja kutsuu puoluehallituksen koolle ja johtaa kokouksia. Jos puheenjohtaja on estynyt tulemaan kokoukseen paikalle, tulee kokousta johtaa varapuheenjohtajan.

Hallitus päättää puheenjohtajien tehtäväjaosta.

Tehtävät kestävät aina varsinaisten puoluekokouksien välisen ajan.

14 § Puoluesihteeri

Puoluesihteeri ohjaa puolueen toimintaa ja toimii hallituksen sihteerinä ja toteuttaa sen tekemät päätökset.

15 § Puolueen tilit

Tilikausi on yksi kalenterivuosi. Tilitarkastuksen ja kirjanpidon hoitaa hallituksen päättämät henkilöt ja toimittavat suorittamastaan tilien ja hallinnon tarkastuksesta tarkastuskertomus puoluehallitukselle 2 viikkoa ennen puoluekokousta.

V YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

16 § Nimenkirjoittajat

Puolueen nimen kirjoittavat puoluehallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä puoluesihteerin kanssa.

17 § Oikeusasiat

Vastuussa oikeusasioista on puolueenhallitus tai sen valtuuttamat henkilöt.

18 § Hallitukseen osallistuminen

Puolue voi olla edustettuna maan hallituksessa, jos hallituksen ohjelma ja toiminta ovat puolueen periaatteiden kanssa sopusoinnussa. Hallitukseen osallistumisesta päättävät puoluehallituksen esityksestä puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhteisessä kokouksessaan.

VI YLEISIIN VAALEIHIN OSALLISTUMINEN

19 § Vaalisäännökset

Puolue noudattaa Suomen lakia ja puolueen sääntöjä oikeudessa asettaa ehdokkaita vaaleissa. Puoluehallitus antaa ohjeita menettelystä ehdokkaita asetettaessa.

20 § Puolueen vaalit

Puoluehallitus päättää puolueen osallistumisesta kaikkiin Suomessa järjestettäviin vaaleihin.

Ehdokkaat presidentin ja Euroopan parlamentin vaaleihin valitaan jäsenäänestyksellä. Jokainen jäsenmaksun maksanut jäsen voi asettua ehdolle jäsenäänestyksiin.

Ehdokkaat eduskunta-, maakunta- ja kuntavaaleihin nimetään puoluehallituksen toimesta. Jos puolueella on paikallisyhdistyksiä, voivat yhdistykset määrittää omat ehdokkaansa vaaleihin.

VII SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET

21 § Sääntöjen muutokset

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia, jos varsinaisessa puoluekokouksessa tai sääntöjen muutosta varten koolle kutsutussa ylimääräisessä puoluekokouksessa vähintään 2/3 annetuista äänistä kannattaa muutosehdotusta.

Ehdotuksen sääntöjen muuttamisesta voi tehdä puoluehallitus.

VIII PUOLUEEN TOIMINNAN LOPETTAMINEN

22 § Toiminnan lopettaminen

Päätös puolueen purkamisesta on tehtävä kahdessa puoluekokouksessa, jotka pidetään vähintään kuukauden välein ja jotka on kutsuttu koolle nimenomaisesti tätä asiaa varten. Päätös vaatii vähintään 2/3 enemmistön annetuista äänistä molemmilla kerroilla.

Jos puolue purkautuu, sen olemassa oleva omaisuus on luovutettava puoluekokouksen päätöksen mukaisesti jollekin hyväntekeväisyys organisaatiolle.

Sinun äänelläsi on merkitystä!

Yhdistys tarvitsee 5000 kannattajakorttia päästäkseen viralliseksi puolueeksi. Me keräämme kannatuskortit sähköisesti osoitteessa: puoluerekisteri.fi

Voit allekirjoittaa kannattajakortin käyttämällä Suomi.fi -tunnuksiasi. Jokainen allekirjoitus on tärkeä ja tuo meidät lähemmäksi tavoitettamme. Aloitamme kannatuskorttien keräämisen maaliskuussa 2023 ja keräysaikaa on yksi vuosi.

Kannatuksen keräämisen yhteydessä tulemme tekemään markkinointia ja aloittamme koulutustyön. Tehtävämme on opettaa suomalaisille vaihtoehtoinen yhteiskuntamalli, joka ei perustu pakottamiseen, raskaaseen verotukseen ja suureen valtiovaltaan.