LIITY MUKAAN

Kuka rakentaa tiet?

Kirjoittaja: Joonas Ranta

Joonas Ranta on Libertaarit.fi perustaja ja sivuston hallinnoija. Joonas uskoo, että yhteiskunta voidaan pelastaa vähentämällä valtion osallisuutta kansalaisten elämään.

Libertaareja vuosia vainonnut kysymys “Kuka rakentaa tiet?”, jos poistuisimme mallista, jossa verorahoilla maksetaan teiden rakentaminen. Vastaus on kuitenkin paljon yksinkertaisempi kuin, mitä annetaan luulla. Todellisuudessa kysymys ei näytä libertaarisen filosofian heikkoutta vaan kysymyksen kysyjien kykenemättömyyden nähdä realistisia vaihtoehtoja teiden rakentamiseen.

Kuka rakentaa tiet nykyään?

Voin luvata teille, että se taho, joka rakentaa teitä nykyään ei ole valtio. Valtio ei rakenna teitä vaan ulkoistaa työn yrityksille. Voisin lopettaa artikkelin tähän, mutta todellisuudessa kysymys siitä, että kuka rakentaa tiet, on oikeasti kysymys omistajuudesta ja siitä kuka rahoittaa teiden rakentamisen.

Orjuuden lopettaminen Yhdysvalloissa herätti paljon keskustelua siitä, kuka poimisi kaiken puuvillan, jos orjat vapautettaisiin. Orjuudesta ei uskottu pystyvän luopumaan, koska se nähtiin ainoana tapana poimia puuvillaa. Jos puuvillaa ei poimittaisi, vaatteita ei voitaisi valmistaa, yritykset menisivät konkurssiin, lapset jäätyisivät kuoliaiksi ja orjat eivät pystyisi huolehtimaan itsestään. Uskomuksia oli monenlaisia ja ne olivat naurettavia. Ihmiset olivat juuttuneet ajatteluunsa ja perustelivat toimintaa normeilla, koska asia on pitkään tehty näin, ei sitä voisi tehdä toisin.

Nykyään ymmärrämme, kuinka naurettavaa kaikki tuo oli. Orjuuden lakkauttamisen jälkeen on kehitetty historian suurimpia teknologisia innovaatioita puuvillan poimintaan. Tuon teknologisen kehityksen olisi ollut mahdotonta ennustaa ennen orjien vapauttamista. Kun orjat vapautettiin, oli paljon kannustimia kehittää teknologiaa, joka ratkaisisi työvoima pulan.

Mitä tekemistä tällä on teiden rakentamisen kanssa? Meidän ei pitäisi argumentoida lopputuloksen näkökulmasta epämoraalisia toimintatapoja. Jos ei olisi ollut muuta keinoa kerätä puuvillaa, olisiko Yhdysvaltojen pitänyt jatkaa orjuutta? Jos vastauksesi on kyllä, onnittelut omistat hyvin rohkean mielipiteen ja hyvin epämoraalisen sellaisen.

Mikäli ihmiset joutuisivat kävelemään kaikkialle sen takia, että valtio ei rahoita teitä, olen valmis hyväksymään sen. Valtio käyttää valtaansa ihmisiltä varastamiseen. Me emme ole vapaaehtoisia tässä järjestelmässä. Jos lopettaisin maksamasta verot, valtio tulisi ne minulta väkisin hakemaan. Jos en siitä huolimatta suostu maksamaan, laittavat he minut vankilaan. Jos en suostu menemään vankilaan, valtio käyttää suoraa väkivaltaa minua vastaan.

Valtio ei ole ainoa vaihtoehto

Onneksi kuitenkaan emme joudu tyytymään kävelemiseen, koska vaihtoehtoisia selityksiä sille, miten teitä voisi olla yhteiskunnassa löytyy muutamia. Orjuuden loppumisen yhteydessä puhuin kannustimista. Nämä kannustimet ovat tärkeässä roolissa, kun puhumme teiden rakentamisesta.

Tiet olisivat uskomaton mahdollisuus ihmisille tehdä voittoa. Se johtaisi yrityksien ja ihmisten siirtymiseen tienrakennusbisnekseen. Teillä ajelee satoja tuhansia ihmisiä Suomessa päivittäin.

Yksi malli, jolla yritykset voisivat tienata rahaa teillä, on erilaiset tien käyttö maksut. Tiet ovat nykyäänkin maksullisia, mutta niistä vain maksaa kaikki, eikä pelkästään teiden käyttäjät. Tämä ei tarkoittaisi, että jokaisella tiellä olisi tietulli, koska teiden omistajat pystyisivät teknologisesti laittaa teiden käyttäjät maksamaan liittämällä sirun autoihin, joilla voidaan seurata teiden käyttöä. Ei ole kysymystäkään siitä, että olisivatko autojen valmistajat valmiita osallistumaan tähän.

Teiden käyttämisen maksujärjestelmä ei tosin ole ainoa malli, jolla teiden rakentajat voisivat tehdä voittoa. Tiet eivät ole hyödyllisiä pelkästään auton valmistajille (joilla olisi todella suuri kannustin tukea teiden rakentamista), ne ovat myös hyödyllisiä erilaisten tonttien omistajille. Tonttien omistajat varmasti haluaisivat teitä heidän koteihinsa tai yrityksien tonteille. Tämä mahdollistaa toisen teiden rakentajan ilmestymisen markkinoille.

Tonttien omistajat

Kuka haluaa omistaa talon tai yritys tontin ilman teitä? Voin sanoa, että minä ainakin haluaisin jonkinlaisen tien tontilleni. Tonttien omistajien ja yrityksien kannustin teiden rakennuttamiseen on oman tonttinsa arvon kasvattaminen. Vaikeaa on arvioida, kuinka paljon tontin arvo kasvaisi, jos sille rakentaisi tien, mutta todennäköinen arvo kasvaisi todella paljon.

Monet tontin omistajat yhdessä ryhtyisivät hankkimaan alueelleen teitä. Riskinä tietenkin on se, että joku tontin omistajista kieltäytyisi, mutta siinäkin tilanteessa suunnitelmaa tien kulusta muutettaisiin. Varsinkin, kun otetaan huomioon, kuinka todennäköisesti teitä halutaan, en näe riskiä suurena kieltäytymiselle.

Ilman valtiota malli johtaisi myös tilanteeseen, jossa teiden rakentaminen helpottuu. Valtio ei voi säädellä tien rakentamista ja voit rakennuttaa tien itse ja päättää kuka yritys auttaa sinua sen kanssa, jos ylipäätänsä tarvitset apua rakentamiseen. Tämä kehittäisi yrityksien teitä ja mahdollistaisi paremman vaikuttamisen infrastruktuuriin omalla tontilla.

Kaikkien näiden ongelmien hauska puoli on niiden yksinkertaisuus. Kuka tahansa voi keksiä ratkaisun näihin ongelmiin. Sinun täytyy vain löytää ratkaisuja, joissa kaikki saavat haluamansa. Teiden rakentamiseen ei tarvita pakollista verotusta. Ihmisillä on runsaasti liiketoiminta- ja voiton kannustimia saada se tapahtumaan ilman valtion osallistumista.

Ehkä teitä ei rakenneta

Aina on olemassa myös mahdollisuus, että teitä ei yksinkertaisesti rakenneta. En tarkoita tällä sitä, etteikö vapailla markkinoilla olisi keinoja rakentaa teitä. Kysymys on enemmänkin siinä, että onko teiden rakentaminen tulevaisuus. Me olemme yhteiskuntana olleet tie keskeisiä pääsääntöisesti, koska valtio on investoinut meidän rahamme teihin. Ilman tätä pakollista investointia, ehkä olisimme siirtyneet teknologian kehityksen parissa autoihin tai muihin kulkuvälineisiin, jotka eivät käytä teitä.

Valtion puuttuminen markkinoihin muuttaa aina kehityksen suuntaa. Jos valtio kieltää huomenna tietokoneet, olisi hyvin todennäköistä, että tietokoneiden kehitys hidastuisi tai lakkaisi lähes kokonaan. Elämme orja esimerkissäni, jossa kuvittelemme tietyn kaavan, missä asiat toimii, emmekä osaa välttämättä astua kuvitellun ulkopuolelle. Tästä syystä näen valtion osittain innovaatiota ja kehitystä tappavana toimijana.

Ihmiset kykenevät elämään yhteisössä ilman valtiotakin. Ratkaisut löytyvät, jos ihmisille annetaan siihen mahdollisuudet.

Lue seuraavana…

Tilaa sivumme niin saat ilmoitukset uusista kannanotoista!

Tilaamalla sivumme voit saada ilmoituksia uusista kannanotoista heti, kun ne julkaistaan. Tämä myös auttaa meitä pysymään ajantasalla aktiivisista lukijoista.

Haluamme tuottaa tulevaisuudessa paljon kannanottoja erilaisista aiheista, joten harkitse osallistumista meidän kirjoittajaksemme!