Kaikki rakastaa hintakattoja
Hintakatoista on tullut meidän kaikkien yhteinen leikki. Sitä kannattaa kokoomus, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, SDP ja keskusta. Keskusta meinasi aluksi asettua hintakattoja vastaan, mutta päättivät kuitenkin lopulta, että eivät ole yhtään ketään viisaampia asiassa.
Emme tosin pysty pelkästään kiusaamaan poliitikkoja tyhmyydestään vaan osa syystä on menossa myös kansalle, jotka yrittävät työntää valtiota säätämään hintakattoja. Sähkön hinta kuriin –aloite sai 50 000 allekirjoitusta kasaan. Tämä on osalle äärimmäisen yllättävää ja kaikille pessimisteille vähemmän yllättävää.
Ymmärrettävää on, että kaikki kansalaiset eivät omista normaalin tason taloustietämystä kysynnästä ja tarjonnasta, mutta tämä on silti huolestuttava tilanne. Ehkä kyse voi myös olla oman edun hakemisesta korkeiden hintojen aikaan. Tämä tuo massiivisen ongelman esiin meidän demokraattisessa järjestelmässä, mutta mieluummin haluan kuvitella kansan olevan omahyväisiä kuin tyhmiä.
Oppositio tukemassa hallitusta
Myös oppositio puhuu kovaan ääneen. Heillä olisi mahdollista olla järjen ääni ja puhua hintakattoja vastaan. Sen sijaan he huusivat tuskissaan, että hintakatto oli heidän ideansa alun perin. Suosittelisin oppositiota huutamaan varovaisesti, kenen idea hintakatot olivat. Sitten kun asiat menevät pieleen voi joku tulla osoittamaan sormea takaisin kokoomukseen ja toteamaan, että teidänhän piti olla talouspuolue.
A-studiossa aika lailla kävi ilmi, että keskustelu ei enää ole, tuodaanko meille hintakattoa vai ei. Keskustelu pohjautui siihen, että minkälainen hintakatto tuodaan tammikuussa. Olen tässä vaiheessa luovuttanut taistelussa hintakattoa vastaan. Hallitus ja oppositio ovat siitä samaa mieltä, eikä ekonomistit ole tarpeeksi äänekkäistä vastustamaan asiaa. Toki muutamat puhuvat vastaan.
Suomen pankin Sanna Kurronen kommentoi keskustelua seuraavasti:
Sanna on täysin oikeassa, vaikka en haluaisi kehua pankin työskentelijöitä mitenkään. Myös ekonomisti Juha Itkonen liittyi keskusteluun seuraavalla kommentilla:
Tuotantokustannukset eivät määritä tuotteen hintaa
Mediassa käydyn keskustelun pohjalta, hallitus ja oppositio poliitikot eivät kummatkaan tiedä, miten hinnat määräytyvät markkinoilla. Jatkuvasti puhutaan, että tuotantokustannukset eivät täsmää sähkön hintojen suuruuden kanssa. Jos ikinä kuulette jonkun sanovan näin, tämä on merkki tietämättömyydestä markkinoiden toimintaan.
Sähkön hintaan ei vaikuta pelkästään, kuinka paljon sen tuottaminen maksoi vaan myös kysyntä ja tarjonta. Jos sähköä on todella vähän ja se ei riitä kaikille, tulevat hinnat nousemaan. Tämä erittäin hyvä markkina mekanismi, jolla saadaan vältettyä resurssin täydellinen loppuminen. Poliitikot eivät luonnollisesti älyä tätä yläastetason taloustiedettä. Me tarvitsemme enemmän 8 luokkalaisia opettamaan politiikoille taloutta.
Eroja hintakatoissa
On olemassa paljon erilaisia hintakattoja, joista osa toimii vähän paremmin kuin toiset. Ensimmäinen malli on, jossa luodaan hintakatto ja tappioita ei korvata yrityksille (tämä on haitallisin malli, koska yritykset sulkevat ovensa). Toisessa mallissa hintakaton aiheuttamat menetykset korvataan yrityksille (Tällöin yritykset pitää voittonsa ja veronmaksajat siirtävät rahansa sähköyrityksille). Tämä toinen malli on se, mitä Suomi todennäköisesti alkaa käyttää. Jos tykkäät nähdä sähköyrityksien tekevän suuria voittoja, niin onneksi olkoon Suomen valtio antaa sinun rahasi suoraan sähköyrityksille.
Hintakattoja voidaan säädellä myös siten, että tiettyyn kulutusrajaan asti sähkö on halpaa, jonka jälkeen sen hinta taas nousee korkeaksi. Tämä on paras suoritettava malli, jos oikeasti suoritetaan huonoin taloudellinen toimenpide, joka on hintakatto. Malli ei silti poista ongelmaa, että ihmiset alkavat käyttää enemmän sähköä ja siirtyvät säästö linjalle vasta suurilla hinnoilla. Tulemme tällä mallilla silti törmäämään ongelmaan, joka on sähkömarkkinoiden mureneminen.
Meidän tulisi ottaa muutama askel taaksepäin ja miettiä tarkkaan, mitä me olemme tekemässä. Media on yrittänyt hoputtaa poliitikkoja tekemään toimia mahdollisimman nopeaa. Tämä paniikki on täysin ymmärrettävä, mutta milloin ikinä paniikissa suoritettu harkitsematon ratkaisu on oikeasti korjannut mitään? Varmaankin paljon tehokkaampi ratkaisu olisi tukea kotitalouksia, jotka kärsivät eniten ja auttaa heitä muuttamaan talon lämmitystyyliä. Ehkä se ratkaisuna ei toimisi, en ole energian asiantuntija, mutta tiedän taloustiedettä ja tiedän, että hintakatot eivät ainakaan toimi.