Miksi hintakatoista puhutaan?
Hintakatot ovat olleet uutisissa viime aikoina useasta syystä. Kuitenkin kaikista merkittävin syy hintakatto keskusteluille ovat olleet polttoaine ja sähkö.
Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on saanut lännet luopumaan Venäjän energiasta, joka on luonnollisesti luonut meille energia- ja polttoainepulan. Länsi on vuosia ollut riippuvainen Venäjästä, ja jopa Trump huomautti tämän ongelman Saksalle. Trumpille naurettiin tästä väittämästä niihin aikoihin, mutta yhä useampi on alkanut huomata hänen olleen oikeassa.
Energiapulan myötä hinnat ovat nousseet korkeiksi. Sähköyhtiöt eivät tiedä, miten heidän kannattaisi hinnoitella sähköään näinä arvaamattomina aikoina. Sähköä on rajallinen määrä, ja jos sen hinta on alhaista, niin tulemme näkemään sähkökatkoksia suuremman kulutuksen takia. Media ja valtio ovat jatkuvasti varoittaneet, että sähkö ei tule riittämään talven yli. Sähköyrityksien on turvattava olemassa olonsa tulevaisuutta varten.
Ehdotuksia sähkön hintakatoille
Sähkön hinta on noussut järjettömiä määriä. Omakotitaloissa asuvat ihmiset, jotka lämmittävät taloansa sähköllä voivat joutua maksamaan tuhansia euroja kuukaudessa sähköstään. Ei tarvita neroa huomaamaan, että tilanne on paha. Tähän ratkaisuksi monet poliitikot ovat sanoneet, että me tarvitsemme hintakattoja. Kyllä, kuulitte oikein. HINTAKATTOJA. Asia, joka ei ole historiallisesti ikinä ollut hyvä ratkaisu.
Kuluttajaliitto on jo valmiina ollut lyömään luvun pöytään sille, mikä tulisi olemaan sähkön hintakatto. Sähkö tulisi maksaa korkeimmillaan 16 senttiä/kWh. Mihin tämä luku perustuu? Juha Beurling-Pomoellin perseessä olevaan kutinaan. Juha perustaa tämän ajatuksen Kokkolan epäonnistuneeseen malliin. Älkää kysykö, miksi me seuraisimme Kokkolan huonoa esimerkkiä, mutta sillä mennään.
Perustelu tälle hintakatolle, johon moni poliitikko tuntuu yhtyvän, jokaisella suomalaisella on oikeus kohtuuhintaiseen sähköön. Ensinäkin, ei ole, ja toisena teillä ei tule olemaan sähköä tällä hinnalla. Ajatus tuntuu olevan, että jos emme saa edullista sähköä, meidän ei tule saada sähköä ollenkaan.
Kuvitellaan, että näillä korkeilla sähkönhinnoilla, meillä on loppumassa sähkö Suomesta. Sähkö maksaa n. 45 senttiä/kWh. Moni meistä yrittää säästää sähköä, koska meillä ei ole varaa näin kalliiseen sähköön. Mitä te luulette, että tapahtuu, kun suomalaiset saavat 16 sentin sähkön? Tuleeko sähkön käyttö lisääntymään vai pienenemään? Löisin vetoa, että lisääntymään. Miten sähkö tulee riittämään, kun me luomme keinotekoiset hinnat, jotka lisäävät kulutusta? Se ei tule riittämään.
Valtiolla on taas vaihteeksi mahdollisuus aiheuttaa meille kaikille paljon vahinkoa. Valtion tuodessa hintakatot, ja sähkön loppuessa, tulee valtio toteamaan, että he ovat ainoita, jotka voivat pelastaa meidät tästä tilanteesta. He tulevat ottamaan lisää valtaa ja tekemään asioista vielä pahemman. Tämä on yleinen Suomen valtion toimintatapa.
Saksassa hintakatoista äänestettiin vasta. Saksa on siitä mielenkiintoinen maa, että valtio on ollut aktiivisessa roolissa päättämässä omasta energiastaan jo pidemmän aikaa. Valtion puuttuminen markkinoihin luonnollisesti toimii aina, jonka takia on ennustettu, että polttopuu tulee Saksassa olemaan arvokkaampaa kuin kulta.
Suomen aikaisemmat hintakatot
Suomessa on testattu muilla markkinoilla hintakattoja. MTV uutisoi vasta siitä, kuinka hintakatot ovat aiheuttaneet tilanteen, jossa sairaat ihmiset eivät enää meinaa saada lääkkeitä. Ongelmana lääkkeiden saatavuudessa on ollut se, että jos lääkkeiden kuljettamisen ja tuottamisen hinnat nousevat, ei ennalta säädelty hinta suhtaudu siihen. Tämä luo tilanteen, jossa on huomattavasti kannattavampaa antaa ihmisten kuolla. Ei yksinkertaisesti ole varaa kuljettaa lääkkeitä.
Hintakatot eivät toimi!
Mikä on siis ongelma hintakatoissa? Miksi hintakatot eivät yksinkertaisesti toimi? Hintakatot ovat tapa vaikuttaa markkinoihin sen ulkopuolelta. Valtio yrittää sanoa yrityksille, että tuotteen tulisi maksaa tietyn verran. Ongelmana on se, että valtio ei todennäköisesti tiedä tuotteiden yleisiä kustannuksia tai miksi se pitää hinnoitella korkealle.
Sähkön hinnassa valtio luulee, että hintojen nousu johtuu ahneudesta, vaikka todellisuudessa se johtuu sähkön pienestä tarjonnasta ja epävarmasta tulevaisuudesta. Jos sähkön tuotanto maksaisi vaikka 20 senttiä/kWh ja valtio määräisi sen hinnaksi 16 senttiä/kWh, loisi tämä tilanteen, jossa sähköä ei enää kannata tuottaa Suomessa ja yrityksen lopettaisivat toimintansa.
Yritykset ovat parhaita määrittelemään omat hintansa. Onko yrityksissä ylihinnoittelua ja ahneutta? Kyllä todellakin on. Sähköfirmat haluavat, että heidän sähköään ostetaan. Sille on syy, miksi hinnat nousevat nyt näin korkealle, eikä vaikka 10 vuotta sitten. Näiden yrityksien johtajat eivät nyt yhtäkkiä huomanneet: ”Mehän voimme tehdä voittoa, jos nostamme hintoja”. He olisivat tehneet tämän päätöksen aikaisemmin, jos siinä olisi järkeä. Jos sähköä olisi järkevää myydä halvemmalla hinnalla, olisi jokin näistä sähkön myyjistä tarttunut tähän markkinarakoon, joka on edullinen sähkö. Miksi mikään firma ei ole tehnyt näin? KOSKA SÄHKÖÄ ON HYVIN RAJALLINEN MÄÄRÄ TÄLLÄ HETKELLÄ.
Media ja valtio, te ette voi omistaa samaan aikaan näkemystä:
- Sähköä on rajallinen määrä ja joudumme mahdollisesti sulkemaan kaikkien sähköt, ja
- Sähkön hinnan kasvu johtuu pelkästään yrityksien ahneudesta.
Nämä ajatukset eivät voi olla olemassa samaan aikaan. Sähkön rajallisuus tulee merkittävästi vaikuttamaan hintaan ja esittäminen, että se ei vaikuta, tulee tuhoamaan meidät kaikki.