LIITY MUKAAN

Hyvinvointialueet: Kohti väärää suuntaa

Kirjoittaja: Joonas Ranta

Joonas Ranta on Libertaarit.fi perustaja ja sivuston hallinnoija. Joonas uskoo, että yhteiskunta voidaan pelastaa vähentämällä valtion osallisuutta kansalaisten elämään.

Mikä hyvinvointialueessa huolestuttaa?

Moni näkee huolestuttavana hyvinvointialueiden toimivuuden epävarmuus. Kannan tämän saman huolen, mutta näen myös muita vakavia ongelmia sotessa oman filosofiani kautta. Kansa menettää koko ajan enemmän ja enemmän äänioikeuttaan. Kärsimme äänestys inflaatiosta, jolla en tarkoita, että äänestäjien määrä on kasvussa vaan äänen arvon heikentymisestä.

Tiedän tämän kannanoton tulevan reilusti myöhässä, koska meillä oli jo aluevaalit vuosi sitten. Luonnollisesti tämä myöhästyminen johtuu siitä, että vuosi sitten ei edes ollut suunnitteella Suomen Libertaaripuoluetta.

Kuka edes äänesti vaaleissa?

Aluevaalit vaikuttivat olevan hyvinkin ristiriitainen asia. Vain 47,5% suomalaisista äänioikeutetuista äänesti kyseisissä vaaleissa. Tämä herättää muutamia kysymyksiä meidän demokratiasta ja siitä, että palveluita tulee johtamaan porukka, jota vähemmistö äänesti. Toki et voi syyttää valittuja henkilöitä, että suurin osa jätti äänestämästä, mutta tämä ei kuitenkaan luo uskottavuutta järjestelmälle. Itse jätin äänestämättä kyseisissä vaaleissa periaatteellisista syistä, joihin menen tässä kannanotossa myöhemmin.

Sote –uudistuksen ongelmana on, että päättäjät oikeasti uskovat kasvattamalla byrokratiaa ja luomalla uuden johtoportaan, voidaan poistaa terveyspalveluiden ongelmia. Ei ole yhtään mitään syytä luulla, että maakunnilla ja uudella poliittisella portaalla saadaan tehtyä yhtään pätevämpiä päätöksiä palveluiden suhteen. Väittäisin jopa, että päin vastainen asia tulee tapahtumaan.

Huomasimme monissa maakunnissa, että suurimmat kaupungit voittivat vaalit. Tämä ei ole mitenkään iso yllätys, koska jostain syystä Suomi ei päättänyt suhteuttaa ääniä kuntien väkilukuun. Ongelmaksi syntyy se, että kuntien edustajat tulevat ajamaan omien kuntiensa etua. Pienet kunnat ymmärtävät paremmin oman alueensa tarpeen, mutta heillä ei ole tarpeeksi äänestäjiä päihittämään kymmeniä kertoja suuremman kaupungit.

Aluevaalit ovat siis kaupunkien vaalit, jossa kunnat saavat leikkiä osallistuvansa mukaan. En ole vieläkään kuullut hyvää argumenttia, miksi poliitikot eivät pelkästään kalastelisi suurien kaupunkien äänestäjien ääniä tarjoamalle heille parempia palveluita? Jos minä olisin sieluton poliitikko, jolla ei ole periaatteita, minä valitsisin 3 suurinta kuntaa tai kaupunkia maakunnasta ja lupaisin heille kuun taivaalta. Muistutan taas kerran, suurin osa aluevaalien edustajista oli suurista kaupungeista, joten me ei edes puhuta kuvitteellisesta tilanteesta vaan tapahtuneesta asiasta.

Ketkä hyötyvät hyvinvointialueista?

En ole vakuuttunut, että uudet hyvinvointialueet luovat säästöjä. En ole nähnyt kyseiselle väittämälle hyvää argumenttia. Minkä tiedän faktana, on että alueet ovat luoneet paljon uusia johtajien paikkoja, jotka tienaavat huimia summia. Nyt puhutaan johtajien palkoista, jotka voivat olla jopa 17 000 euroa. Myös uusia paikkoja tietenkin poliitikoille on syntynyt. Soten etuna näyttäisi olevan poliitikoille uudet työt ja julkisen sektorin työntekijöille uraetenemisen mahdollisuudet.

Tämä uudistus ei muutenkaan vastaa mihinkään terveyspalveluiden ongelmiin. Tämä ei tule parantamaan juurikaan terveyspalveluiden laatua, vähentämään jonoja, pienentämään kustannuksia tai tuomaan uusia työntekijöitä. Pahimmassa tilanteessa kustannukset kasvavat ja palvelut heikentyvät. Parhaimmassa tilanteessa tilanne pysyy suurin piirtein samana kuin aikaisemmin. Järjestelmä ei juurikaan mitenkään edistä palveluiden yksityistämistä, joka olisi tärkeä uudistus terveyspalveluihin.

Mielestäni kaikesta tästä huolimatta suurin synti, jonka uudistus luo, on vallan siirtäminen kansalaisilta valtiolle. Tämä oli niin iso synti, että en suostunut edes äänestämään vaaleissa. Tämä on suoraan kuntalaisten äänenarvon heikentämistä siirtämällä valta kunnalta kauemmas maakunnalle. Valta siirtyy väärään suuntaan. Me emme tarvitse valtaa pois kansalta vaan vallan palautus kansalle. Pelkoni on se, että tämä on ensimmäinen askel yrittää luoda maakunnista byrokraattinen johtoporras. Federalistina minä haluan myös kasvattaa maakunnasta voimakkaamman, mutta eri suuntaan. Ei niin, että kunnilta viedään valta maakunnalle. Meidän pitää viedä valtion valta maakunnille, jolloin kansalaisten päätösvalta voimistuu.

Kokoomus on puhunut, kuinka he aikovat korjata sote –uudistuksen. En ole ensinäkin vakuuttunut, että he kykenevät siihen ja toisena se ei korjaa suurempaa ongelmaa, joka on vallan siirtyminen.

Lue seuraavana…

Tilaa sivumme niin saat ilmoitukset uusista kannanotoista!

Tilaamalla sivumme voit saada ilmoituksia uusista kannanotoista heti, kun ne julkaistaan. Tämä myös auttaa meitä pysymään ajantasalla aktiivisista lukijoista.

Haluamme tuottaa tulevaisuudessa paljon kannanottoja erilaisista aiheista, joten harkitse osallistumista meidän kirjoittajaksemme!