LIITY MUKAAN

Kohti uutta huumesotaa

Kirjoittaja: Joonas Ranta

Joonas Ranta on Libertaarit.fi perustaja ja sivuston hallinnoija. Joonas uskoo, että yhteiskunta voidaan pelastaa vähentämällä valtion osallisuutta kansalaisten elämään.

Huoli nuorten huumeiden käytöstä

Viime viikkoina nuorten huumeiden käytöstä on tullut merkittävä uutinen. Aihe ilmestyi kuin tyhjästä ja lähteenä vaikuttaa olevan Ilta-Sanomat, jotka ovat viikossa julkaisseet 16 artikkelia nuorten huumeongelmista. Tämä on aika paljon artikkeleita lyhyessä ajassa.

Suurella todennäköisyydellä artikkeleiden määrän kasvussa on Ilta-Sanomien uusi idea saada itselleen paljon lukijoita. Olemme kulkeneet kriisistä kriisiin alkaen koronasta ja siitä siirtyen Ukrainaan. Mediat ovat käyttäneet tätä hyödykseen luomalla pelkoa ja sillä tavalla keräävämällä lukijoita. Kun kiinnostus Ukrainan sotaan on pienenemässä, täytyy median yrittää löytää uusi aihe. Tämä aihe on pelottavin kaikista eli huumeet.

Huumeet ovat pelottava aihe monelle ihmiselle, mutta tämä ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi järkyttämään ihmisiä. Me tarvitsemme nuorten huumeongelmat aiheuttamaan todellista järkytystä.

Uusi huumesota alkamassa

Älkää tosin ymmärtäkö väärin, vaikka uskon tämän olevan median temppu saada lisää lukijoita, on nuorten huumekuolemat ongelma. Nuorten huumeongelmat eivät ole mistään näkökulmasta uusi ongelma. Toki ne ovat pikkusen laajentuneet, mutta ongelmasta olisi hyvin voitu puhua 2017 vuonna tai 90-luvulla. Aihe olisi ollut silloinkin yhtä relevanttia.

Mikä minua huolestuttaa on seuraavan lauseen kasvava käyttö: ”Kun puhutaan nuorista, yksikin nuoren huumekuolema on liikaa”. Tämä nostaa niskakarvani pystyy erityisesti, jos lause tulee valtiolta. Kyseisen tyylistä lausetta käytettiin korona aikana perustelemaan kaikki autoritääriset valtion toimenpiteet. Olemmeko me kiristämässä Suomessa huumesotaa?

Niille, jotka eivät ole tuttuja termistön kanssa, huumesodalla viitataan toimiin, joilla pyritään lopettamaan huumeiden käyttö valtiossa. Huumesodassa yritetään vaikuttaa huumeiden käyttöön poliisityöllä ja vahvoilla lailla.

Huumesodan vaikutus

Huumesota on ollut katastrofi länsimaissa. Sen sijaan, että se olisi auttanut ihmisiä, huumesota piilotti huumeiden käyttäjiä omiin ympäristöihinsä ja vankilaan. Tutkimuksen ovat näyttäneet, että vahva reagointi huumemarkkinoihin ovat vastapainona tehneet markkinoista itsestään väkivaltaisemmat. Tämä myös johtaa tilanteeseen, jossa huumemyyjät ja poliisi kilpailevat väkivaltaisesta varustuksesta.

Huumemarkkinoiden radikalisoituminen näkyy huomattavasti myös siinä, miten myyjät reagoivat asiakkaihinsa. Tämä luo turvattomuutta ja rikollisuuden kierteen. Käyttäjien vangitseminen luo ongelman, jossa he voivat saada merkinnän rekisteriin. Rekisterissä olevat merkinnät luonnollisesti voivat vaikuttaa, vaikka työpaikan saamiseen.

Todellinen ratkaisu huumeongelmaan on dekriminalisointi ja lopulta huumeiden laillistaminen. Se tekisi markkinoista huomattavasti turvallisempia ja hallitumpia. Jos huumeiden vastainen politiikka toimisi, näkisimme siitä jo tuloksia.

Huumeiden laillistaminen ei tosin ole täydellinen ratkaisu nuorten huumeongelmiin. Vaikka huumeet olisi laillisia, en pysty näkemään tilannetta, jossa sallisimme valtion myydä heroiinia 12-vuotiaille. Eikä heidän pitäisikään myydä.

Tehtävissä on argumentti, että huumeiden laillistaminen purkavat kuitenkin väkivaltaiset huumemarkkinat ja lieventävät huomattavasti ongelmaa. Meidän pitää mahdollistaa nuorille hoitoon pääsy tarvittaessa.

Miksi nuoret käyttävät huumeita?

Näitä kaikkia tärkeämpi asia on luonnollisesti ennaltaehkäisy. Välillä kuulee argumentteja siitä, että huumeet aiheuttavat nuorille ahdistusta ja masennusta, mutta minä melkein löisin vetoa, että masennus ja ahdistus ovat luoneet paljon näistä huumeongelmista. Nuoret tietävät huumeiden olevan pahasta. Meille kaikille on pidetty näitä valistuspuheita. Huumeiden käyttöön ei siis todennäköisesti mennä ihan vain huvin vuoksi.

Minä näkisin, että moni nuori ryhtyy huumekäyttäjäksi epätoivoisen tilanteen vuoksi. Meidän yhteiskunta on luonut tilanteen, jossa nuorisolla ei ole tulevaisuutta. Euroopan talouspolitiikan takia on hyvin todennäköistä, että moni nuori ei tule ikinä hankkimaan omakotitaloa, monella tulee olemaan vaikeuksia elättää tuleva perheensä, he tulevat joutumaan sotimaan elämänsä aikana ja moni ei näe, että maailma tulisi selviämään ilmastonmuutoksesta. Nuoriso joutuu siivoamaan kaikki valtion ja muiden sukupolvien aiheuttamat vahingot. 130 miljardia velkaa ja luhistuva infrastruktuuri tuskin motivoivat paljon nuorisoa.

Aikaisemmat sukupolvet ovat vieneet pois mahdollisuuden nuorilta yhdenvertaiseen tulevaisuuteen. Tätä mahdollisuutta ei ehkä ikinä saada takaisin ja se ei ole nuorison aiheuttama ongelma. Meidän on pidettävä parempaa huolto nuorisosta ja pyrittävä korjaamaan yhteiskunnan ongelmia mahdollisimman nopeaa.

Lue seuraavana…

Tilaa sivumme niin saat ilmoitukset uusista kannanotoista!

Tilaamalla sivumme voit saada ilmoituksia uusista kannanotoista heti, kun ne julkaistaan. Tämä myös auttaa meitä pysymään ajantasalla aktiivisista lukijoista.

Haluamme tuottaa tulevaisuudessa paljon kannanottoja erilaisista aiheista, joten harkitse osallistumista meidän kirjoittajaksemme!