LIITY MUKAAN

Stigman merkitys vapaassa yhteiskunnassa

Kirjoittaja: Joonas Ranta

Joonas Ranta on Libertaarit.fi perustaja ja sivuston hallinnoija. Joonas uskoo, että yhteiskunta voidaan pelastaa vähentämällä valtion osallisuutta kansalaisten elämään.

Miten vapaa yhteiskunta toimii?

Me libertaarit ja liberaalit uskomme vapaaseen yhteiskuntaan. Yhteiskuntaa, jota ei hallita väkivallalla ja yksilönoikeuksia loukkaavilla säännöillä. Miten vapaa yhteiskunta saadaan pysymään kasassa, ja vältetään niin sanottu rappeutuminen?

Stigma eli häpeäleima on keino pitää yhteisöä kasassa siitä huolimatta, että kaikki ovat vapaita toimimaan yksilöinä. Nykyiset ’progressiivit’ pyrkivät jatkuvasti poistamaan stigmaa eri yhteiskunnan osa-alueista argumentoiden, että stigman poisto tekee teoista todellisesti vapaita. Tässä argumentoinnissa tosin unohdetaan, että vapaus tehdä asioita luo myös toisille vapauden kritisoida muita ihmisiä.

Seksityöllä on stigmaa

Nykyään näkee argumentointia, kuinka stigmaa pitäisi poistaa seksityöstä, huumeiden käyttämisestä, seksi keskustelusta ja pedofiliasta (harvemmin pedofiliasta, mutta osa argumentoi myös sitä). Mikä minua häiritsee tässä stigman poistamisessa, on pyrkimys samaan aikaan työntää nuorille ihmisille näitä asioita.

Ei ole enää riittävästi, että seksityö on laillista. Meidän pitää myös esittää sitä nuorille naisille hyvänä uravalintana, jossa voi menestyä. Hyvin harva tosin oikeasti haluaisi, että heidän perheenjäsenensä alkaisi myydä itseänsä. Meidän ei pitäisi opettaa nuorille naisille, että he ovat esineitä/tuotteita, joita myydään miehille. Me valehtelemme itsellemme, kun esitämme seksityöläisen olevan yhtä arvokas ja kunnioitettava ammatti kuin vaikka lääkäri.

Olemme nähneet nykyään tätä ilmiötä OnlyFansin kautta. Sovelluksen suosio on kasvussa ja yhä useampi myy itseänsä sen kautta. Toki osa heistä tienaavat rahaa, mutta monesti naiset huomaavat seksityötänsä tehdessä, itsensä ahdistuneeksi ja masentuneeksi. Kanadassa on tehty tutkimuksia seksityöläisten mielenterveysongelmista.

Entä huumeiden stigma?

Tiedän seksityöläisyyden olevan joillekin ihmisille vaikea esimerkki käyttää, koska jostain syystä he haluavat poistaa sen stigmaa hyvinkin aggressiivisesti. Käytetään siis toistakin esimerkkiä tekemään sama argumentti. Me libertaarit haluamme laillistaa huumeiden käyttämisen. Samaan aikaan me emme halua, että ihmiset käyttävät huumeita. Meillä pitäisi olla stigma huumekäyttöä vastaan ja opettaa ihmisille huumeiden vaarallisuudesta. Olisi virhe, että lähtisimme tekemään huumeiden laillistamista ajatuksella ja valheella, että huumeet ovat hyvästä, ja meidän kaikkien tulisi käyttää huumeita. Se ei parantaisi maailmaa mitenkään.

Onneksi harvemmin pyritään poistamaan stigmaa raskaimmista huumeista, mutta esimerkiksi kannabista yritetään välillä liikaa mainostaa jopa hyvänä tapana. Kannabiksen laillistamisessa huomaamme välillä, että stigmaa koitetaan poistaa ja kehua, mitä kaikkea hyötyjä kannabiksen polttamisessa on. Tämä on väärä liike, vaikka osittain ymmärrän, miksi näin tehdään.

Miksi stigmaa yritetään poistaa?

Stigmaa yritetään poistaa, että saadaan muiden hyväksyntä omille huonoille elämäntavoille. Totta kai seksityöläinen haluaa poistaa stigmaa seksityöstä, ja totta kai ihmiset, jotka haluavat ostaa nuorilta tytöiltä seksiä, yrittää mainostaa sitä uravaihtoehtona. Pedofiilit haluavat myös poistaa pedofilian stigmaa ja kannabis polttajat kannabiksen stigmaa. Siellä on selkeä motiivi, joka pohjautuu omaan hyötyyn.

Stigman poistaminen ei muutenkaan ole kovin toimiva toimenpide. Sinä et voi vain huutaa, että ajatelkaa minun tekojani positiivisesti, ja ihmiset yhtäkkiä muuttaisivat mieltään. Stigmat ovat luonnollisesti muodostuvia ajatuksia, jotka pohjautuvat omaan moraaliimme, yhteisöön ja kokemuksiin.

Kaikki ovat vapaita toimimaan kuin itse päättävät ja me kaikki ansaitsemme kritiikkiä toiminnastamme. Sitä tarkoittaa vapauden mukana tuleva vastuu. Sinun ei tarvitse muuttaa itseäsi tai toimintaasi, jos olet varma itsestäsi ja tiedät toimivasi oikein. Stigman tarkoitus ei ole absoluuttisesti säädellä sinun toimintaasi vaan on kehotus yhteisöltä toimimaan tietyllä tavalla.

Stigman onnistumiset yhteiskunnassa

Nykyisessä yhteiskunnassa meillä on jo onnistuneita esimerkkejä stigman toiminnasta. Pettäminen on laillista, mutta siitä huolimatta meillä on äärimmäisen negatiivinen käsitys pettämisestä. Hyvin harva sanoisi pettämisen olevan hyve. Stigman säilyttäminen pettämisessä on hyvä asia. Se luo vakautta perheisiin ja ylläpitää tietyn tason moraalia. En ainakaan keksi hyvää argumenttia, miksi toisen ihmisen pettäminen on hyvä asia.

Olemme myös nähneet onnistumisia päihteiden käytön vähentymisessä. Tupakka ja alkoholi ovat molemmat laillisia päihteitä, mutta niillä on silti tietty stigma, joka on vaikuttanut nuorten tapaan käyttää päihteitä. Päihdekäyttö on yleisesti vähentynyt, joka on hyvä asia. Voitaisiin myös argumentoida, että meillä on ollut vahva stigma rasismia vastaan.

Ihmiset ovat hyviä säätelemään, mikä nähdään hyväksyttävänä ja mikä ei. Me emme tarvitse valtiolle vahvaa roolia pitämään meidät ruodussa erilaisten lakien avulla. Me tarvitsemme vahvan yhteisön, joka valvoo itseänsä. Me myös tarvitsemme näihin yhteisöihin vahvoja, mutta epävirallisia, johtajia. Heidän roolinsa on argumentoida ja ohjata yhteisön moraalia. Tämäkin on monesti jo nähtävissä nykyisessä yhteiskunnassa erityisesti pienissä kunnissa.

Lue seuraavana…

Tilaa sivumme niin saat ilmoitukset uusista kannanotoista!

Tilaamalla sivumme voit saada ilmoituksia uusista kannanotoista heti, kun ne julkaistaan. Tämä myös auttaa meitä pysymään ajantasalla aktiivisista lukijoista.

Haluamme tuottaa tulevaisuudessa paljon kannanottoja erilaisista aiheista, joten harkitse osallistumista meidän kirjoittajaksemme!